Moravany

Poloha:
Obec leží na řece Loučná, asi 14 km východně od Pardubic, na křižovatce železničních tratí Praha – Česká Třebová a Chrudim – Borohrádek.

Historie:
Podle dochovaných stop se zde kdysi nacházela tvrz, na jejímž místě bylo později zbudováno pět stavení, takže musela být hodně rozsáhlá. O jejím zániku není nic známo. Nejstarší známý držitel Přibyslav z Moravan se v pramenech připomíná roku 1244, ale ves sama je zmiňována až roku 1507, kdy ji koupil Vilém z Pernštejna a stala se součástí pardubického panství. Jako všude v okolí, i zde Pernštejnové zakládali rybníky, které byly později opět vysušeny a za vlády císaře Josefa II. rozparcelovány a přiděleny převážně německým osadníkům. K obci Moravany patří také vesnice Moravanský, Platěnice, Platěnsko, Turov a Čeradice.

Současnost:
V obci jsou k dispozici dva obchody s širokým sortimentem zboží, úplná základní škola a knihovna, je zde lékař, zubař i zubní laboratoř, v centru obce bylo vybudováno senior centrum – dům s pečovatelskou službou. Rovněž byla zrekonstruována sokolovna. Nyní nese název Moravanský dům, jehož součástí je i restaurace. Škole i sportovcům slouží sportovní hala. Dobrou úroveň a bohatou historii má TJ Sokol i fotbalový klub, stejně jako pravidelně a dobře fungující klub důchodců.

Pamětihodnosti:
Uprostřed obce se nachází kostel svatého Petra a Pavla, původně ze 14. století, v nynější podobě z roku 1798.

Zajímavosti:
Obcí prochází 50. rovnoběžka, na kterou upozorňuje i tabule na jednom z domů na náměstí Hrdinů.

Kontakt na obecní úřad:
Václav Roček, starosta obce
Obecní úřad Moravany
nám. Hrdinů 136
533 72 Moravany

telefon: +420 466 951 204
e-mail: podatelna@obec-moravany.cz
web: www.obec-moravany.cz